Poslanci doplnia VZN o vstupných poplatkoch do domova dôchodcov

21.04.2008 Prešov

Prešov 21. apríla (TASR) – Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov o spôsobe určovania vstupných poplatkov do domova dôchodcov, ktoré bolo upravované v decembri minulého roka, sa bude musieť doplniť.
Na nedostatky pri výpočte poplatkov upozorňovala poslankyňa klubu KDH-SDKÚ-DS Andrea Turčanová a zmeny navrhovala do dokumentu doplniť počas rokovania na poslednom zastupiteľstve, čo sa však neudialo.
Mesto na základe vlastníctva nehnuteľností zisťuje majetkové pomery záujemcov o umiestnenie v domove dôchodcov a s prihliadnutím na ne potom určuje aj výšku vstupného poplatku. Podľa Turčanovej z dokumentu nedopatrením vypadlo dôležité ustanovenie, ktoré spôsobí, že vlastníci a spoluvlastníci nehnuteľností musia zaplatiť poplatok v rovnakej výške, bez ohľadu na spoluvlastnícky podiel.
"Z tohto znenia vyplýva, že záujemcovi o umiestnenie do domova sociálnych služieb, ktorý vlastní 10 percent z domu, určia poplatok 90.000 Sk (2775 eur). Rovnako ako tomu, ktorý vlastní celý dom, " uviedla pre TASR Turčanová.
Dôvody, prečo neprišlo k úprave počas rokovania mestského zastupiteľstva, vysvetlila pre TASR viceprimátorka Katarína Ďurčanská: "Dokumenty ako VZN musia prejsť podľa predpisov určitým procesom. Inak by mohla byť napadnutá ich právoplatnosť. V prípade VZN ich musí prerokovať príslušný odbor, vedenie úradu a ak ich mestská rada navrhne schváliť, potom o nich rokujú poslanci zastupiteľstva. Nedostatok si uvedomujeme, chceme ho riešiť, ale podľa predpísaných pravidiel. Ak sa však stalo, že v dobe platnosti niekto zaplatil vyšší poplatok z dôvodu tohto nedopatrenia, finančné prostriedky mu samozrejme vrátime, " dodala Ďurčanská.
Odbor sociálnych služieb MsÚ doplnok vypracoval a mestská rada ho odporučila schváliť na zastupiteľstve, ktoré bude rokovať 30. apríla.
 

Vyberte región

mark